top of page

Gayrimenkul Danışmanı Olmak İçin Verilen Eğitimler Yeterli Mi?


Neden Usta Çırak Sistemine İhtiyacımız Var?

Gayrimenkul sektöründe çalışan pek çok danışman için geçerli olan bir durum şöyle;

Genel olarak piyasada farklı pek çok iş kolunda çalışan değişik yaş gurubundan kişiler, pek çok farklı sebeple sektöre Gayrimenkul Danışmanı, Broker adı altında giriş yapıyorlar. Bu sebeplerden bazıları emeklilik, mevcut işten atılma/ayrılma, sektördeki kazancı mevcut işindeki kazançtan çok daha iyi bulması, serbest çalışma zamanları, vs.dir. Çok az kişi, çocukken büyüdüğünde emlakçı olacağım deyip bu işin üniversitesine gidip sonrasında bu mesleğe giriş yapmıştır.

Meslek olarak tanımlanan diğer alanlarda ya o alan ile ilgili meslek lisesi, üniversite gibi kurumlarda eğitim alınıp ya da mesleği önceki zamanlarda öğrenip artık usta olan bir kişi yanında başlayıp uzun bir zaman emek ve alın teri döktükten sonra ilgili mesleğe giriş yapabiliyorken, emlak işinde maalesef bu geçiş çok kısa bir zamanda, çok yüzeysel bir kaç günlük eğitimler ya da hiçbir eğitim almadan giriş yapan kişiler meslek icra etmeye başlayabiliyor.

Yaklaşık 5 yıldır devam eden yönetmelik çalışmaları ile bu eğitim süreci bazı yen zorunluluklar içerse de gelinen seviye maalesef yüzeysel olmanın ötesine geçemiyor. Tabii bu durum hem mesleği icra ederken yeterli yetkinliklere sahip olmayan kişilerin karşılaştıkları alıcı, satıcı, yatırımcı olan diğer sektör oyuncularının acı bir tecrübe edinmesine vesile olmakta aynı zamanda bu durum sektördeki diğer iyi yetişmiş profesyonellerin de bu kötü tecrübeden etkilenmesine sebep olmaktadır.

Bu saptamanın ardından meslek odalarına, ofis sahiplerine ve Marka Temsilcilerine bir çağrım var; nasıl ki bir doktor, avukat, muhasebeci, mimar, vs. pek çok saygın meslek dalı üyeleri ancak aldığı eğitimin ardından, staj ve mutlaka bir usta meslek erbabının yanında edindiği tecrübeler sonrasında ancak mesleği yapabiliyor ise benzer bir süreç mutlaka emlakçılık mesleğine yeni katılan meslektaşlarımız için de uygulanmalıdır.

Her marka ve ofisin kendi bünyesinde ve süresi bir yıldan az olmayan çırak-kalfa-usta benzeri bir yapı oluşturulmalı. Mesleğe atılmak isten her kim olursa olsun önceki mesleği ya da yaşına bakılmaksızın mevcut yasal düzenlemedeki gerekli eğitim ve sertifikaları aldıktan sonra belirtilen bu süre boyunca ofisteki belirlenen bir ustanın yanında çalışarak gerekli tecrübeleri edinmeden mesleği icra etmesine izin verilmemelidir. Mevcut yönetmelikte bir staj süresi belirtilmek le beraber sahadaki uygulama şekli maalesef istenilen seviyede değildir.

Bu şekilde bir mesleğe kabul sistem olmadan, aldıkları 3-5 günlük satış motivasyon eğitimleri ile sahada iş yapmaya çalışan pek çok değerli kişi maalesef kendi başlarına doğru yolu bulma çabası içindeyken başarılı olamayıp havlu atmaktadır. Daha da fenası, doğru yolu bulamayıp eksik bilgi ve beceri ile de mesleğe ve sektörün diğer oyuncularına maddi, manevi zarar vermektedirler. Bu sebeple Marka temsilcileri ve Ofis sahiplerinin sadece ofise ya da markaya danışman ekleyip sonrasında onları kendi başlarına bırakan bir sistemin hem şimdi hem de gelecekte sektöre ve mesleğe ne kadar zarar verdiğini görüp Gayrimenkul Danışmanlarına Nicelik olarak değil Nitelik olarak yaklaşmaları gerektiğini belirtmek isterim.


18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İletişim Detayları

Kazımdirik Mah.,

283 Sok. no:1 K:1

Bornova / İzmir

TURYAP BORNOVA OFİS

+90 552 557 01 00

erol.temel@gmail.com

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube

© 2019 by ​Erol TEMEL Ticari Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanı 

bottom of page