top of page

Gayrimenkul Yatırımında Yeni Trend Ne Olacak?



Türkiye’nin mevcut ekonomik tablosu , yüksek enflasyon ve buna bağlı olarak gelişen yüksek faiz oranları ve düşen alım gücünü dikkate alırsak -eğer göstergeler böyle devam ederse-

gelecek 5 yıl gibi bir süre içinde bireysel olarak ihtiyaç olan konut alımlarını konu dışında bıraktığımızda, yatırım amaçlı konut ya da ticari mülk satın almanın geçmiş yıllara kıyasla azalan bir trend sergileyeceğini söyleyebiliriz.


Ancak bu durum kişilerin gayrimenkul’e yatırım yapma isteklerini farklı araçlar ile karşılama yoluna gidecekleri gibi bir sonuç doğurabilir. GYO gibi yatırım araçları dışında Blockchain  teknolojisinin daha fazla  hayatımıza girmesi ile yatırım yapmak istediğimiz gayrimenkullerin tamamına sahip olmasak bile, o gayrimenkulün belirli bir kısmına işaret eden Token ları satın alarak oluşan değerden pay alabilir hale gelebiliriz. GYO’ lardan farklı olarak sadece belirli gayrimenkulleri elinde bulunduran ama hangisi olduğunu tam olarak bildiğimiz belirli  bizim seçimini yapacağımız özel gayrimenkullere yatırım yapabilir hale geleceğiz.


Konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse, Gayrimenkul üretiminde marka olmuş bir firmanın  üretim yaptığı bir site ya da büyük bir tek gayrimenkul özelinde hazırlanan Token lar satın alarak , bu türden büyük yatırımların tamamını satın alamasak bile  gelecek için değerinin artacağını tahmin ettiğimiz özel mülklere yatırım yapabilir hale geleceğiz. Bunu sadece konut projeleri değil sanayi bölgeleri, ya da büyük araziler içinde uygulanabilir hale getirebilirsek , gayrimenkul’ün likit hale dönüştürülmesi sayesinde  artık taşınabilir ve parçalı alım satım yapılabilir bir hale gelmesi sektöre daha fazla derinlik kazandıracaktır.


Artık bir mülkün tamamını satın alıp, mülk ile ilgili pek çok gider kalemine katlanmak yerine , daha büyük bir gayrimenkul fonu'nun yönetiminde bulunan , profesyonel kişilerce yönetilen gayrimenkul fonlarından pay alarak da gayrimenkul'ün sağlayacağı finansal yararları portföyünüze eklemek daha uygun bir alternatif olacağa benziyor. Bu konuda yasal düzenlemeler çok yakın bir zamanda daha iyi hale getirilerek, gayrimenkul yatırım fonlarının yeni ya da var olan projeler içinde yatırım yapabilecek hale gelmesi ile gayrimenkul finansmanında derinlik biraz daha artacaktır.


Umarım ülkemizde de diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Finansal piyasaların derinliği ve çeşitliliği arttıkça hem ülke hem de bireysel kalkınmamıza daha fazla değer katacaktır.

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İletişim Detayları

Kazımdirik Mah.,

283 Sok. no:1 K:1

Bornova / İzmir

TURYAP BORNOVA OFİS

+90 552 557 01 00

erol.temel@gmail.com

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube

© 2019 by ​Erol TEMEL Ticari Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanı 

bottom of page