top of page

Hangisi Daha Kazançlı? Konut Mu İşyeri Mi?


Hangisi Daha Kazançlı? Konut Mu İşyeri Mi?

Gayrimenkulle yatırım yapmak isteyen müşterilerimden sıklıkla bu soruyu alıyorum. Hangisi daha kazançlı? Konut mu İşyeri mi? Bizler konut yada ticari alanda sadece alım satım süreçlerine destek olmanın yanı sıra, elindeki birikimlerini en iyi şekilde değerlendirmek isteyen yatırımcılara da destek olarak onların oluşabilecek potansiyel faydalardan da yararlanmasını sağlıyoruz. Geçenlerde benden sürekli mülk alan bir müşterim, daha önce satın aldığı mülklerin beklentisinin bile çok üzerinde bir piyasa fiyatına ulaştığını bana ilettiğinde bende onun adına çok mutlu oldum. İnsaların uzun yıllar boyunca birikim yaparak elde ettikleri kazançlarını daha yüksek bir hale getirmek bizim işimizin ayrılmaz bir parçası.


Bu soruya geri dönersek bir mülkün satın alma kararını veriken SWOT analizi olarak bilinen ve pek çok alanda uygulanabilen bir teknik uyguluyoruz. İngilizce 4 kelimenin baş harflerinden oluşuyor. Weaknesses (Zayıf Yönler), Strengths (Güçlü Yönler), Threats (Tehditler) ve Opportunities (Fırsatlar) anlamına geliyor.Bu analize karşılık gelen bilgileri bira raya getirdikten sonra mülkün konut mu ya da işyeri mi olduğunun bir önemi kalmıyor aslında. Pek çok "Emlkaçı" nın ağzına pelesenk olan "Gayrimenkul al da nereden alırsan al her zaman kazanırsın" tarzında bir yaklaşımı kesinlikle reddediyorum. Pek çok kişi yanlış konumdan ya da yanlış fiyattan satın aldıkları mülkler sebebi ile gerek dözviz gerekse TL cinsinden beklentilerinin karşılayamadıkları gibi, zarar bile ettiler.


Bir tanıdığım yine böyle bir yönledirme vesilesi ile İzmir'in uzak ilçelerinin birinden bir tarla satın almıştı. 7 yıl önceki bu satın alma sonucunda bugün döviz bazında iki katı bir fiyatla satmaya çalışırken aslında aynı dönemde aynı fiyatlar ile satın alabileceği bir 1+1 konuttan yedi yıllık kira kaybı ve alınsa idi döviz bazında en az 3 kat değerlenecek bir konut almış olma şansını kaybetti.


SWOT analizini doğru anlamak , fırsatların, tehditleri, güçlü ve sayıf yönlerinin bilinmesi çok daha fazla tahmin edilebilir bir yatırım yapma şansını size sağlar. Konusunda uzman gayrimenkul danışmanı ve yatırım uzmanı ile çalışmak size hem zaman hem de para kazandırır. Hissiyat ile değil veriler ile hareket etmek yanılma payınızı en aza indirir.


Sorumuza şöyle bir yanıt ile yazımızı sonlandıralım. Mesele Konut mu işyeri mi hangisi kazançlı değil doğru SWOT analizi yapılmış ve alternatifler içinde en iyisinin seçiminin bir uzman tarafından yönlendirildiği mülklere yatırım yapılmalıdır.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page