top of page

Kentsel Dönüşümde Hikâye Değişiyor Mu?




Kentsel dönüşüm konusunun pek çok noktası var, gerçi ülkemizde yapılan ve adına kentsel dönüşüm denilen bu süreç, adı gibi Kent'i dönüştürmekten çok uzak, çoğunlukla bina yenileme projeleri ile devam eden bir süreçtir. Bununla birlikte deprem riski yüksek olan bölgelerimizde bina dönüşümü de mutlak gerekli bir çalışma. Bu çalışma için devletin destek olması, özellikle dar gelirli vatandaşların deprem güvenliği yüksek binalarda yaşam olanaklarına büyük destek sağlayacaktır.


Çoğunluk İçin Gerekli Sayı:

Binaları yenilemek isteyip de bunu yapabilmek için kat maliklerinin 3/2 çoğunluğunu sağlayamayan kat malikleri artık bu isteklerini yerine getirebilmek için tüm kat malikleri sayısının %50+1 fazlasın istemesi halinde bu konuda harekete geçebilecekler.


Meclise sunulan Yasa Teklifi sadece bu sayısal değişikliği değil başka önemli değişiklikler de içeriyor. Bunlar arasında Riskli yapıya çilingir vasıtasıyla girmek, Tahliyede gerekirse kolluk kuvvetinin çağrılması ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığının kurulması ile birlikte uygulamanın daha kolay yürütülmesi sağlanacak.


Tebliği Kolaylaştırılacak: Özellikle yıkım işleminin daha hızlı yapılabilmesi için kanunda belirtilen tebliğ yöntemlerine ilaveten e-devlet üzerinden ya da mahalle muhtarlıklarda ilan edilerek ilgili kişilere tebliğ yapılmış sayılacak.


90 Günlük Yıkım Süresi: Mevcut yasada 30 gün olan yıkım kararı ertesinde yıkım işleminin tamamlanması gereken süre tek seferlik olmak üzere 90 güne kadar uzatılabilecek. Bu da mevcut mülk sahiplerinin evlerini tahliye edebilmesi için ek bir süreye sahip olmaları demek.


Ortak Mülkiyet: Bence bu madde de önemli bir gelişme ama uygulamada nasıl sorunlar ortaya çıkacak biraz daha netleşmeli, dönüşüm için gerekli ödemeyi yapamayacak olan dar gelirlilerin evleri tapuda mülk sahibi ile kentsel dönüşüm başkanlığı adına paylı mülkiyet esaslarına göre tescil ettirilecek. Yani bir şekilde evin belli bir hissesine sahip olacaksınız, ama kullanım hakkı, bu oranın % kaç olacağı, sonraki zamanlarda bu devir işleminin nasıl yapılacağı, değerlenen konutun piyasa fiyatı ile nasıl satış yapılacağı gibi pek çok aydınlatılması gereken nokta var.


Rezerv Alanlar: Yasa kapsamında sadece yeni yerleşim alanlarında kalan yerler rezerv alanı olarak belirlenmeyecek, aynı zamanda mevcut yerleşim yerleri de rezerv alanlar olarak değerlendirilecek.


Görüldüğü üzere hikâyenin değişmesi için daha alınması gereken çok yol var, ancak deprem gerçeği Demokles'in kılıcı gibi tepemizde sallanırken daha fazla can ve mal kaybı yaşamamak için akılcı, sosyal proje ve yasaların bir an önce hayata geçmesini umuyorum.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İletişim Detayları

Kazımdirik Mah.,

283 Sok. no:1 K:1

Bornova / İzmir

TURYAP BORNOVA OFİS

+90 552 557 01 00

erol.temel@gmail.com

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube

© 2019 by ​Erol TEMEL Ticari Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanı 

bottom of page