top of page

Konut Satışlarında Ertelenen Talepler Etkili Oluyor


Konut Satışlarında Ertelenen Talepler Etkili Oluyor

2023 Temmuz ayında gelişen yeni ekonomik program etkisi ile oluşan faiz ve sıkı para politikasının etkisi ile yükselen faziler konut almak isteyenlerin bu taleplerini ertelemesine ve birikimlerini mevduat ve diğer finansal araçlarda değerlendirmesine sebep oldu. Konut satışlarında ertelenen talepler etkili oluyor. Ancak geçen ay açıklanan konut satış rakamları bizlere artık yatırımcı ya da konut ihtiyacı olanların diğer finansal araçlardaki yatırımlarını gayrimenkul tarafına yönlendirmeye başladıklarını gösteriyor. Bunda gelecek aydalarda beklenen muhtemel faiz indirimlerinin gayrimenkul sektöründe muhtemel fiyat artışlarına sebep olabileceği ihtimalini düşünenlerin sayısısının giderek arttğını gösteriyor.


Geçen yıllardaki istatistikler bize her %1 faiz indiriminin fiyatlara %2.1 gibi fiyat artışı olarak yansığını gösteriyor. Bu seneple faizler düşsün sonra alalım diyen alıcıların aslında yüksek faiz dönemlerinde almayıp faiz düşüğnce aldıkları gayrimenkullere iki kat daha fazla fiyat ödediklerini gösteriyor. Mevcut piyasa koşullarında faizler cazip değilken konut almak daha sonraki dönemlerde eğer faiz düşerse yeniden yapılandırmak oldukça mantıklı bir hareket olabilir. Kaldı ki talep daralması neticesinde reel ya da nominal olarak gerileyen fiyatların ekonomik gücü yeten alıcılar için fırsat fiyatlar oluşturduğunu düşünebiliriz.


Türkiyedeki konut arzının bugünkü ekonomik şartlarlar sebebi ile yeterince artmadığını söyleyen istatistiki rakamları dikkate alırsak, gelecek dönemlerde bu durumun fiyatlar üzerinde yükselme eğiliminin artacağını söyleyebiliriz. Halen bir konuta ya da gayrimenkule yatırım yapmak için fırsat fiyattaki mülkleri satın alanların gelecekte bu alışverişten kazançlı çıkabileceklerini söyleyebiliriz. Bununla beraber mülkünü satmak isteyen mülk sahipleri için eğer satış yapmak istiyorlar ise bugünün piyasa koşullarını doğru okumaları gerektiğini, alıcı piyasasının gerekliği olan "Nakit güçtür" sözünü hatırlamalarını tavsiye ederim. Piyasa gerçekleri ile örtüşmeyen satış fiyatı ile pazara çıkan mülklerin satış süreleri uzamakta bu da enflasyon karşısında beklenen satış fiyatının altında bir fiyata satılmalarına sebep olmaktadır.


Piyasa koşulları hem alıcılar hem de satıcılar için adildir. Arz ve Talep dengesi tırnak içinde bir "Fırsatçılık" değildir Arz az talep fazla iken fiyatların yükselmesi nasılki normal ise talep azalınca fiyatların gerilemesi de o kadar normaldir. Ne talepler arttığında fiyatını artıran "fırsatçıdır", ne de talep az ve alım gücü olan kişinin daha az bedel ödeyerek satın alma isteği yine tırnak içinde "ölücülüktür". Pazarın ve ekonomik koşulların aksine davranmak her zaman kaybettirir.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page