top of page

Piyasa Fiyatını İstikrarını Sadece Yüksek Fiyat İsteyenler mi Bozar?


Geçen hafta bir haber yayınlandı, Ankara’daki bir emlak ofisine ilan girdiği bölgedeki ortalama fiyatların üzerinde bir satış fiyatı ile ilan girildiği, için yüksek bir fiyatla ceza kesildi. Bu cezanın gerekçesi “Piyasadaki fiyat istikrarını bozucu davranışta bulunmak”. Bu olayın tam tersi olan birçok ilan halen ilan sitelerinde yayınlanmaya devam ediyor. Bir örnek vermek gerekirse İzmir Buca ilçesinde örnek bir ilanın ekran görüntüsünü paylaşıyorum.



Bu fiyatlar ile yayınlanan bu ilan gerçek bir ilan değil. Bu ilanı ararsanız, ya burası satıldı diye bir yanıt alacaksınız, ya da bu konut ile ilgili, bürokratik birçok sorun olduğunu söyleyerek sizin ofislerine davet ederek farklı alternatifler sunmaya çalışacaklardır. Bu yeni bir konu olmayıp sadece İzmir Buca içinde geçerli bir durum değildir. Pek çok şehir ve ilçede buna benzer ilanlar yayınlanmaktadır.


Fahiş fiyatla yayınlanan ilanlar konusundaki ikinci bir hususta bu türden ilanları sadece emlak ofisleri yayınlamıyor, “Sahibinden” İlan girişi yapan bireysel kullanıcıların da bu türden ilanı bol miktarda bulunmaktadır. Hatta bu ilan sahiplerinin çoğu ilanı kendisi girmeyip, gayrimenkul sektörü ile uzak yakın ilgili olmayan, kızı, oğlu, torunu, yeğeni, mahalle bakkalı, kapıcı, vb. Kişiler tarafından girilmesini isteyerek malum sitenin 1 aylık bedava ilan süresinden yaralanarak, piyasadaki fiyat istikrarını bozucu etki yapmaya devam etmektedirler.


Konuyu sadece emlak ofisleri özelinde değerlendirmek, kısa vadeli çözüm gibi gözükebilir ancak kalıcı bir çözüm üretmek için ilan siteleri de dahil olmak üzere, ticaret bakanlığının çok daha kuvvetli bir takip sistemi kurarak, “Sahibinden” girilen ilanları da dahil edip, daha etkin bir takip ile izlemesi gerekmektedir.


Fiyat İstikrarını bozan sadece yüksek fiyat giren birkaç emlak ofisine yüksek cezalar keserek bu istikrarın düzeleceğini düşünmek bence sadece günü kurtarma çalışmasından başka bir sonuç vermeyecektir.


26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İletişim Detayları

Kazımdirik Mah.,

283 Sok. no:1 K:1

Bornova / İzmir

TURYAP BORNOVA OFİS

+90 552 557 01 00

erol.temel@gmail.com

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube

© 2019 by ​Erol TEMEL Ticari Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanı 

bottom of page