top of page

Yeni İlan Yayınlama Genelgesi:Sadece Kanun Ve Yasa Yeterli Mi?

internette bilinen ilan sitelerinde  yayınlanan ilanlara Ticaret bakanlığı bir düzenleme getirdi. Taşınmaz Ticareti genelgesi ile ilk adımları atılan ve öncelikle gayrimenkul sektöründe düzenlemeler yapan bu genelge, motorlu araç piyasasında son zamanlarda yaşanan fiyat dalgalanmalarını dikkate alınarak , tüm internet ilan sitelerini de yayınlanan tüm ilanlar  konusunda sorumlu tutacak şekilde düzenlendi.


İnternet ilanlarında hiçbir kontrol mekanizmasının olmayışı piyasaları özellikle konut ve motorlu taşıt piyasasını manipülasyona açık hale getirmişti. Hem serbest piyasa adı altında “dileyen dilediği fiyata malını satar” kabulü ile aslında o fiyata satılması imkansız olan ev ve araçların internet ilanlarına konularak oluşturulan panik havası ile alttan gelen fiyatlarında yükselmesi sağlanmış sonrasında oluşan fiyat artışı doğal olarak bazıları için yüksek kazanca sebep olurken , pek çok gerçekten eve ve arabaya ihtiyacı olan vatandaşın bu ihtiyaçlarını karşılayamamasına sebep olmuştu.


Şimdi neler değişecek, artık birinci ve ikinci derece kan bağı olmayan kişiler kendilerine ait olmayan araç ve evlerin satışı için ilan veremeyecekler. 

Piyasada “Ayakçı emlakçı”, “Al sat-çı” gibi tabir edilen ve hiçbir denetime tabii olmadan ilan veren kişiler bu isteklerinde ısrar ederlerse;10.000TL  ile 100.000TL arasında ceza ödeyecekler. Artık şu anlayışın bitmesini bekliyoruz;


“Canım sen de ilana koy, benim oğlanın arkadaşı da ilana koysun, kim satarsa satsın evi ben parama bakarım” 


“Tanıdığım tüm emlakçılar koysun ilana , benim elime şu kadar para versin, onlar kaça satarsa satsın.”


Yapılan değişiklik ile;

Sadece mülk sahibinin gerçekten yetki verdiği, kendisine ait mülk ile ilgili tüm bilgilerin tam ve eksiksiz olarak ilanlara eklendiği , ve tabii ki piyasanın kabul edebileceği bir fiyat aralığında olan gerçek ilanların yayınladığı, fiyat belirleme konusunda referans olabilecek ilanların listelendiği internet siteleri görebileceğiz.


Öte yandan bu konunun internet ilan sitelerinin sorumlu tutulmasını da doğru buluyorum. Manipülasyona açık bir sistem kurup hiçbir sorumluluğu olmadan sadece kazandığı ilan paralarına odaklanmış oldukları ve piyasanın bu hale gelmesine dolaylı olarak katıldıkları için, bundan sonraki süreçte onların da elini taşın altına koymuş olmaları-zorla bile olsa- bence olumlu bir adım.


Mülk sahipleri ve alıcıları da bence sorumluluk düşüyor. Alıcılar panik yapıp olmayacak fiyatlardan mülk ve araba almaya devam ettikçe bu tedbirler bir süre sonra etkisini kaybedebilir. Mülk ve Araç sahipleri de günün sonunda kendilerinin de aslında bir alıcı olduğunu yükselen fiyatların aslında onlarında zararına olduğunu unutmamaları , özellikle mülk sahiplerinin “Benim malımın fiyatı bu satılmazsa satılmasın” anlayışını bırakıp, eğer gerçekten satmaya niyetleri var ise piyasa koşullarında kendilerine uzman bir gayrimenkul danışmanın önerileri doğrultusunda fiyat belirleme yolunu seçmeleridir.


Sorumlu Gayrimenkul danışmanlarına da düşen; kendilerini uzman ve danışman olarak tanımlıyorlar ise; mülk sahibinin kendilerine direttiği bir fiyatla değil, kendi uzmanlık bölgelerinde , piyasanın kabul edebileceği bir aralıkta olan mülklerin satış ve pazarlamasını üstlenip böylece manipülasyon ve yanlış fiyat beklentileri sebebi ile oluşan yüksek fiyatların aslında onlarında iş hacimlerini ve gelirlerini uzun vadede ne kadar olumsuz etkilediğini hatırlamalıdır.


Sözün özü bu düzenleme kesinlikle olumlu bir biçimde piyasada yanıt bulacaktır. Ancak sadece yasa ve genelgeler ile değil artık tüm oyuncuların kendi üstüne düşen sorumluluğun farkında olarak hareket etmelerini umuyor, bir an önce hepimizin kazanacağı güzel günler temenni ediyorum.

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İletişim Detayları

Kazımdirik Mah.,

283 Sok. no:1 K:1

Bornova / İzmir

TURYAP BORNOVA OFİS

+90 552 557 01 00

erol.temel@gmail.com

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube

© 2019 by ​Erol TEMEL Ticari Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanı 

bottom of page