top of page

Öğrenilmiş Çaresizlik Ve Atalet



Gayrimenkul danışmanlığı mesleğine yeni başlamış, ya da bir kısa bir süredir devam eden kişilerde gelişen bir durum var, “Öğrenilmiş Çaresizlik” ve “Atalet” ruh hali. Mesleğe başlarken alınan eğitimler sonrasında hızlıca sektöre giriş yapan, Sahibinden ilanları arayıp portföy arayışı içine giren, bölge çalışması ile yeni insanlar ile tanışma çalışmalarına başlayan heyecanlı danışmanlar bir süre sonra yaptıkları çalışmalardan istedikleri sonucu alamayınca, havlu atıp, “Onca arama yapıyorum kimse portföy vermek istemiyor”, “Bir sürü kişi ile görüşme yaptım, herkesin bir tanıdığı emlakçısı var, bana portföy vermek istemiyorlar” diye şikayet etmeye başladığında, hele ki bu düşüncelerini ofiste kendisi gibi olan ya da zaten yaptığı işe inanmayan başka danışmanlar ile paylaştığında kaçınılmaz sona geliyor. Sektöre giren ne kadar hızlı ise sektörden çıkış ta en az onun kadar hızlı oluyor.


Sektöre yeni giren danışmanları, “en fazla 6 ay içinde istediğin duruma gelirsin”, “yaparsın” , “edersin” gibi onları “gaza getiren” konuşmalar yapıp sektöre girmesi için teşvik eden brokerlar, maalesef ilerleyen zamanlarda onlara koçluk yapıp, yol göstermek yerine onları yalnız bırakınca sistemin gerçekleri ile karşılaşan yeni danışmanlar için “Öğrenilmiş çaresizlik” ve “Atalet” hali kaçınılmaz sonları haline geliyor.


Gayrimenkul sektöründe çalışmak için zaman, para, emek, alınteri, gözyaşı, sabır, eğitim gerektirdiğini ilk baştan itibaren ciddiyetle anlamak ve “Öğrenilmiş Çaresizlik” yerine bu mesleğe yukarıda bahsettiğim ve insanın kendini zorlayarak yapabileceği şeyleri gerçekten, inanarak yapmak için elinden gelenden daha fazla çaba sarfetmek gerektiğini bilerek girmek demektir.

Paranın tek motivasyon kaynağı olduğu hiç bir işte sürdürülebilirlik mümkün değildir. Para olmayınca sürdüremezsiniz. Oysa Gayrimenkul danışmanlığında her zaman para yoktur. Ancak zaman ayırıp, bıkmadan usanmadan çalışıp, zorlukları yenmek için yoğun çaba göstermenin sonucunda ancak paraya ve başarıya ulaşabilirsiniz.


Çevrenizde kısa zaman içinde paraya ulaşmış Gayrimenkul danışmanı örnekleri görebilirsiniz, ancak bunun çok az sayıda ve başka faktörlerin de etkisi sayesinde olabileceğini, bu durumunun sektöre giren tüm danışmanlar için geçerli olmadığını bilerek başlamak,bu mesleği ancak çok daha uzun süreli hedefler, ve çabanın sonucunda devam ettirebileceğinizi bilerek girmeniz yaşayacağınız hayal kırıklıklarını şimdiden bertaraf etmenizi sağlar


Tüm Gayrimenkul danışmanı olmak isteyen meslektaşlarıma bu uzun yolculukta başarılar dilerim.



15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İletişim Detayları

Kazımdirik Mah.,

283 Sok. no:1 K:1

Bornova / İzmir

TURYAP BORNOVA OFİS

+90 552 557 01 00

erol.temel@gmail.com

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube

© 2019 by ​Erol TEMEL Ticari Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanı 

bottom of page